En ny bordplade er oftest en del af en køkkenrenovering. Gamle laminatbordplader i brune og grønne nuancer skal bare hurtigst muligt ud af døren.

Renovering
Men hvad gør man med den massivttræs bordplade som godt nok ser noget trist og slidt ud men som næsten er for god at smide på porten ? En massiv bordplade kan næsten altid renoveres, så den fremstår som ny. Enkelte plader vil dog være så medtagede af fugt, at det ikke kan lade sig gøre at redde den. Efter at pladen er slebet ned, er det muligt at ændre udseendet af pladen ved at give en anden behandling. Ældre træplader vil typisk være lavet af bøgetræ. Her vil man, ved at behandle pladen med hvidolie, få et helt andet udtryk end det lidt gammeldags udseende, som almindelig klar olie giver pladen.

Udskiftning
Det kan så være, at man er træt af at skulle vedligeholde pladen og måske må erkende at det ikke bliver gjort. Her vil det nok være mest fornuftigt at udskifte bordpladen med en ny og mere vedligeholdelsesfri plade. Den gamle plade kan evt. tilrettes og bruges et andet sted. For spørgsmålet om hvilken bordplade, man skal vælge henvises til vores artikel om valg af bordplade.

Hvis budgettet er stramt, kan det være hensigtsmæssigt at gå i et byggemarked og købe en bordplade, som man enten selv kan tilrette til køkkenet eller evt. få byggemarkedet til at skræddersy. Disse plader, typisk laminat eller træplader, koster noget mindre end de plader, som de store leverandører kan tilbyde. Kvaliteten er selvfølgelig heller ikke helt ligeså god, men for mange vil de være et godt køb. Bordhøjden
Bordhøjden i køkkenet kan ofte med fordel hæves. Den gennemsnitlige bordhøjde er steget med ca. 5 -10 cm. de sidste 20-30 år. En tommelfingerregel er, at der fra spidsen af albuen og ned mod bordpladen skal være mellem 12 -15 cm. luft. Den mest enkle måde at hæve bordhøjden på, er at montere en sargkant i form af en liste i samme farve som resten af køkkenet mellem underskabene og den nye/renoverede bordplade.