april 7, 2009
Granit vs. kompositbordplade
Håber jeg kan få et par gode råd omkring valg af stenbordplade. Vi vakler mellem en sort granit eller en sort kompositsten. Hos de 3 køkkenbutikker, hvor vi får tilbud, hører vi forskellige udmeldinger. 2 af dem siger at kompositstenen er et væsentlig bedre valg end granitbordpladen. Hovedsaglig fordi at der her er tale om en 100 procent lukket overflade. Den sidst sælger mener, at kompositsten er opreklameret og at granitten vil være det bedste valg.
Forvirringen er total hos os. Vi vil jo gerne træffe det rigtige valg. Spørgsmålet er så bare hvad det rigtige valg er?
Hej Rasmus
Nej kompositsten er ikke en opreklameret ting.
Kompositsten er granitsten/puler som er blandet sammen med noget bindemiddel.
Og i de store hoved træk så er fordele det samme om det er det ene eller andet.
Det man kan sige om granit er at du er den eneste i verden som har det mønster/nuance, da pladen er skåret ud af en stor granit sten som er naturens egen værk.
Ulempen ved en sådan plade kan være hvis du er utrolig uheldig er at denne plade kan have et svagt sted. Hverken bordpladefirmaet eller køkkenfirmaet kan sikkert dig i mod det.
Du kan være uden for at du en dag taber noget ned på det svage sted og hermed kan bordpladen briste.
Hvorimod at kompositsten er frabrikslavet så det burde ikke kunne for komme samt er det sandt at den er 100 procent lukket i forhold til granitpladen.
Har med interesse fulgt med i udmeldingerne fra producenterne af kompositsten, siden produktet blev introduceret på det danske marked fo ca 5-6 år siden. I starten var der ingen grænser for hvad produktet kunne holde til. Det var både varmefast og ridsefast og 100 procent lukket. Siden hen blev det med det varmen modereret til at produktet tåler varme kortvarigt. Det med ridserne er en anden sag, for jeg har set flere prøver af kompositsten som havde masser af ridser. Derfor mener jeg at man skal være varsom med at tro på alt hvad man læser.
At produktet er lukket er der vist ingen tvivl om. Men hvis man vælger en sort kompositsten, har man stadig en opgave med at holde overfladen ensartet pæn. For fedt og skidt kan stadig sætte sig på overfladen og blive trukket med rundt på pladen ved rengøring. Derfor skal man, som ved granit, sørge for at tørre overfladen af med en tør klud efter rengøringen for at opnå en flot og skinnende overflade. Det vil specielt være nødvendig den første tid, da overfladen her endnu ikke har opnået en naturlig fedthinde.
Kære Sonny
Alle bordplader bliver riset med tiden, det behøver man ikke at læse sig til der kan man bare bruge sin sunde fornuft.
Komposit sten dækker over en bred vifte af kunstigt fremstillet ‘sten’ plader. Som i alle andre aspekter her i livet følges pris og kvalitet hånd i hånd, så de prøver med ridser der refereres til må være nogle med et meget højt ‘lim’ indhold. jeg har set 5 år gamle rigtig komposit som ikke er blevet ridset, ved normal brug i køkken.
fortsat god jagt
Vil lige rette en som skrev noget med at man skulle være omhyggelig med at tørre af.
En granit plade er en meget fin poleret sten og man skal altså ikke være over den når man tørre af. Hvis man har en granit plade der bliver grim blot ved fedtstof så er granitten for dårlig. Komposit. Tja ved ikke lige hvad fordele og ulemper der er. Det er som andre siger i blanding med bindemiddel. Nu vil jeg være fræk at kalde komposit for et affaldsproduck. Det er defekt granit som bliver knust og blandet med mørtel eller andet bindemiddel.
i bund og grund vil jeg mene det er ligemeget hvad man vælger. Har erfaring fra begge, og det er meget ala det samme. Men granitten er det pæneste efter min mening. Og en granintplade knækker sjældent, mange der oplever de knækker når man taber noget tungt på det, er tit fordi at monteringen er forkert. Alle skabene skal stå lige inden man lægger den på, sådan der ikke er luft under pladen sådan af den kan fjedre hvis man taber noget
Jeg har købt den flotteste corianbordplade hos http://www.cdplast.dk.
Der er også noget ridsefølsomhed indover, men ingen vedligeholdelse som hos Granit og andre stenartsbordplader.
Corian kan tåle varme helt op til 250 grader, så man kan sagtens sætte sin gryde eller fad direkte fra varmekilden og på bordet – dog ikke i længere tid.
Jeg elsker min corianbordplade – og jeg elsker ikke at skulle smøre med olie og andet for at holde det pænt.
Prisværdigt at den foregående debatør vil slå et slag for Corian. Men jeg er dog nød til at fortælle vedkommende, at hvis man er af den overbevisning, at produktet tåler op til 250 grader varme gryder, så får din Corian bordplade hurtigt skader i overfladen.
I følge Corians egen hjemmeside så må man ikke sætte varme gryder fra på overfladen. De anbefaler istedet brugen af afsætningsriste til varme gryder. Så pas på din Corian bordplade, for din egen skyld. Hvis man Googler Corian og varme, møder man de første mange hjemmesider som snakker om max 100 grader, så de 250 grader er ikke korrekt!!