I dag er der stort fokus på, hvordan sund kost og generel sundhed går hånd i hånd. Du kender sikkert De officielle Kostråd fra Sundhedsstyrelsen. Dette er blot nogle af rådene: spis 600g frugt og grønt om dagen, spis mere fisk, spis mindre fedt, mindre sukker og mindre salt. I tillæg til de officielle anbefalinger har du måske også stiftet bekendtskab med diverse alternative råd og idéer. Det kan være en sand sundhedsjungle, som let kan føles uoverskuelig.

Her følger derfor en lynguide til, hvordan du kan tilberede din mad, så du bevarer mest mulig vitalitet og næring i dine råvarer.

God mad til alle dine sanser

Metoden, som du anvender, når du tilbereder din mad, har stor indflydelse på hvor mange næringsstoffer, der forbliver i råvarerne. Når du vil bevare så mange vitaminer og mineraler som muligt i en råvare, handler det derfor om at tilberede med stor omhu og forsigtighed. Dampning, langtidsbagning, koldhævning og sous vide-teknikken er gode eksempler på nænsom tilberedning. Her finder du en sous vide-test, og du kan samtidig lære mere om metoden. Tag eksempelvis en råvare som laks. Laks bør ikke bages ved højere temperatur end 160 grader, idet de gavnlige fedtstoffer kan risikere at blive ødelagt ved for høje temperaturer. Det samme gælder for grøntsager, der indeholder mange vitaminer og mineraler. Især C-vitamin er sensitivt over for opvarmning. I det hele taget kan det anbefales at spise rå grøntsager eller koge, stege eller bage grøntsagerne let, så der stadig er bid.

En udfordring til kokken

En gang i mellem kan det være sjovt at udfordre sig selv med en ny opskrift, en ny tilberedningsmetode eller en råvare, som du ikke kender. Prøv eksempelvis at bygge en burger med en grillet portobello-svamp som erstatning for den hvide bolle. Eller pep kartoffelmosen op med rodfrugter, ristede og hakkede hasselnødder og olivenolie.